Halısahanın Yazılı Olmayan Kuralları

Halı Saha Kültürünün Yazılı Olmayan 10 Kuralı

Futbol ile eğlencenin buluştuğu yegane organizasyonlardan biridir, Denizli Halı Saha etkinlikleri. Biraz futboldan anlayan ne kadar kankamız, arkadaşımız varsa çağırırız bu etkinliklere, maksat 6’şardansa 12‘yi, 5’erdense 10‘u tamamlamaktır, başka birşey değil. Belki sonunda bir de baklava, börek vardır, galibe göre değişen.

Özellikle futbolu daha önce oynamış, iş hayatı dolayısıyla spor yapamayan, televizyondan maç izlemekten sıkılmış olup, “Ben de atarım o golü ya ...” diyebilme cesaretini gösteren herkese, her daim kapıları açıktır Halı Saha‘ nın.

Bu güzide etkinliğin, kendine has bir takım ritülleri de vardır. Dünya’nın neresine giderseniz gidin, bu kendi çapındaki kuralları değişmez, Halı Saha kültürünün.

Önce Adam Seçimi

Halı Saha’ya gelirken aslında karşılaşacak takımlar çoğu kez bellidir. Bazen ise herkes birbirini tanır ama bir türlü iki kola ayrılmamıştırlar. Bu şekilde başlamaya müsait olan her Halı Saha maçı önce adam seçme ile başlar.

Teknik ve ciğer kapasitesi yüksek isimler öncelikle seçilir. Her an kendine oynayan futbolcu çakmalarından uzak durulur.

Bip Yeleği Giyecek Takımın Belirlenmesi

Evet bu bir gerçektir. Eğer üzerinizde kendinize ait bir formanız yok ise iki takımı birbirinden bir yelek ayırır. Her gittiğiniz Halı Saha’da karşılaşabileceğiniz bu yelekler, para ile satılmaz.

Kaleci Muamması

Eğer gerçek anlamda bir kaleciniz yok ise, her maç kaleye kim geçsin? golü atan kaleye mi geçsin? yorulan mı kaleye geçsin? tekniği düşük olan mı kaleye geçsin? gibi kafa patlatıcı sorulara maruz kalabilirsiniz.

Geri Pası Kuralı İşlesin mi?

Bu da, Halı Saha için muamma bir konudur.

Geri pası kuralı işlerse kaleci ne yapar? defans oyuncuları şaşırır mı? Futbol’un her kuralı birebir mi olacak? diye tartışılır durur mevzu.

Baraj Adımlaması

Free-kick oldu ve rakip takım baraj kuracak. Peki barajı kim ya da ne belirleyecek?

Bu anlarda şöyle bir kural ortaya atılır; “Baraj 5 gerçek adım olsun!” Tabi ki, buna göre bir baraj belirlenir ve beğenilmezse adım sayısı değiştirilebilir.

Özellikle, frikik vurmak isteyen maçta hep bu anı bekleyen arkadaşları çileden çıkartan bir durumdur ayarsız barajlar. Rakipten birisi kesin olarak topun dibinde durur ve ayakiçiyle topu uzak köşeye bırakmaya hazırlanan frikikçinin bütün hevesini kaçırır. Genelde de top hep o barajı bozandan döner.

Saha Değişimi Ne Zaman Yapılmalı? Ya da Yapılsın mı?

Genellikle 1 saat süren Halı Saha müsabakalarında, yarım saat sonra taraflar alanları değiştirir. Ancak skora göre de bazen değişiklik yapılabilir.

“5’te devre 10’da biter!” gibi efsaneleşmiş kurallar vardır.

Geri Dönemeyen Çakılı Forvet Ağabeyin Yaşına Saygı

Forvete çoğu kez yetenekli ama yaşça ilerlemiş bir ağabey monte edilir. Bu ağabey genellikle defansa dönmez, muhteşem bilek hareketleri denemeleri ile topu çerçeve ile buluşturmakla meşguldür.

Ağabeyin yaşına hürmet edilir, fazla ses çıkarılmaz.

Yorulan Defansa Geçer

Bu kural adeta Halı Saha‘nın başlı başına fenomen bir kuralıdır.

Halı Saha mücadelesinde yorulan arkadaş, belirli bir süre sonra topları dışarı atmaya ve bol sayıda pas hatası yapmaya başladığı için, kendisinin defansa katkı sağlaması uygun görülür.

Tekniği Yüksek Olana Saygıda Kusur Edilmez

Daha önce Futbol oynamış ya da içindeki cevheri bir türlü ortaya çıkaramamış, teknik kapasitesi oldukça yüksek arkadaşlara rastlanır, Halı Saha‘larda.

Bu arkadaşlara mümkün olduğunca pas atılır ve saygı duyulur.

Maç Bitiminde Ek Süreyi İsteyecek Zat-ı Muhterem

Halı Saha maçlar sonunda mutlaka ek süre isteme seramonisi gerçekleşir.

Ya taraflardan biri 1 veya 2 gol geridedir ya da Halı Saha eşrafının Futbol’a olan açlığı tam olarak dinmemiştir. Bu gibi durumlarda en sözü geçen ağabeye konu havale edilir.